KAMADO BBQ'sJe ziet ze tegenwoordig overal: kamado’s, ‘BBQ eieren’. Deze BBQ's raakten een paar jaar geleden ineens populair en meer en meer mensen zijn ze aan het ontdekken! 

Wat is een kamado BBQ?

De kamado kent zijn geboorte in Japan en is oorspronkelijk een houtskool of houtoven gemaakt van klei. De bekende merken die wij kennen zijn Green Egg, Kamado Joe, The Bastard om er een paar te noemen. De huidige Kamado worden nog steeds gemaakt van klei wordt nu gebakken en geglazuurd waardoor het harder wordt en meer bestand is tegen weersinvloeden.

Hoe werkt een kamado BBQ?

Onderin de kamado, in de pot, leg je houtskool en ontsteek deze met een Loofer of "houtwokkels". Kies je voor indirecte hitte voor bijvoorbeeld slow cooking? Dan gebruik je een extra plaat (plate settler/heat defelector of het dividend & conquer systeem ). Voor een extra rokerige smaak kun je rookhout toevoegen, al dan niet met een specifieke smaak zoals kersen of appel. Breng langzaam de temperatuur omhoog door zuurstof toe te voegen. Doe dit gedoseerd, het is immers makkelijker om warmte toe te voegen dan om de temperatuur te verlagen. Heb je de juiste temperatuur bereikt? Sluit dan de zuurstof toevoer af en wacht een tiental minuten totdat de temperatuur is gestabiliseerd. De kolen gaan overigens lang mee in een kamado, op 200gr. C is dit al gauw 8 uur! 

Heb je je kamado net nieuw? Bouw de temperatuur dan voorzichtig op. Dit zorgt ervoor dat de kamado zijn optimale vorm behoudt en dus niet barst. Ga de eerste keer niet hoger dan 150gr C (perfect om zalm te roken), de keer erop 200gr, etc.

Wat maak je op een kamado BBQ?

Met een kamado kun je barbecueën, maar je kunt er ook mee stomen, grillen, slow cooken, bakken. Eigenlijk vrijwel alles. Zoals eerder genoemd behoud de kamado door het gebruikte materiaal lang een constante temperatuur. Ook het regelen van de temperatuur is heel goed zelf te regelen door meer of juist minder zuurstof toe te voegen. Dit zullen we ook demonstreren in onze workshops.


YOUR ONSITE BBQ EXPERIENCE